VERKOOP GESTART!

De kranten stonden er de afgelopen weken bol van. De prognose is dat de energiekosten van een gemiddeld gezin zullen toenemen van circa € 1.500,– naar € 5.000,– of meer per jaar. Gezien de aanblijvende hoge inflatie en het Europese tekort aan gas is het maar de vraag of de energiekosten volgend jaar niet verder zullen stijgen. Verduurzamen van de bestaande woning is vaak complex, duur en onzeker. Nieuwbouw kan hierin een uitkomst bieden.

Petra Huisman, makelaar van Holland Huis Makelaars, ziet de toekomst zonnig tegemoet. “Met het project Ikaros kunnen we de groeiende zorgen over de extreme stijging van de energiekosten voor doortastende kopers wegnemen. Ikaros omvat 46 luxe appartementen. Gelijkvloers wonen, ruime woonkamers met veel licht en riante buitenruimtes, vloerverwarming en koeling en parkeervoorziening.”

CO2-uitstoot-belasting

Tijdens de Verenigde Naties klimaatbijeenkomst in Parijs in 2016 heeft de Nederlandse regering ingestemd met een nieuw klimaatakkoord. Doelstelling van het akkoord is een beperkte opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden Celsius. Om dit doel te halen hebben EU-lidstaten met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 40% minder CO2 moet uitstoten. De Nederlandse doelstelling is 49% minder CO2-uitstoot. 

Om de doelstelling te halen wordt onder andere ingezet op vergaande reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bestaande woningen zullen worden gestimuleerd – en mogelijk zelfs verplicht – om te isoleren en zoveel mogelijk op alternatieve energiebronnen over te gaan. Binnen de EU is overeenstemming om de CO2 uitstoot van onder andere woningen te gaan belasten. Deze CO2-uitstoot belasting – de vervuiler betaalt – komt boven op de sterk stijgende energieprijzen. 

Hittegolf de baas

“Ik kan uit eigen ervaring spreken, omdat mijn woning ook een (bodem) warmtepomp (WKO-installatie) heeft.”, vervolgt Petra enthousiast. “Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gasnetwerk en maken gebruik van alternatieve energiebronnen. Met een warmte koude opslag (WKO) systeem wordt de warmte en koude die is opgeslagen in de grond gebruikt om de woningen te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Met name de koeling in de zomer is een bijzonder prettige ervaring bij zo’n hittegolf die we die net over ons heen hebben gekregen. Het mooie is, dat je met dit systeem geen CO2 uitstoot en geen fossiele brandstoffen gebruikt en natuurlijk heel energiezuinig.” 

Kees Hogewoning van projectontwikkelaar Chronos Vastgoed B.V. legt uit: “Voor Ikaros maken we gebruik van 48 bodembronnen die rondom het gebouw in de grond worden aangebracht. De bronnen worden gebundeld en via de kelder aangesloten op de warmtepomp. Vanaf de warmtepomp worden de individuele appartementen via leidingen in de vloeren van warmte en koude voorzien. Per kamer is de verwarming of koeling in te stellen. Zonder radiatoren of airco!

Daarnaast gebruiken we het collectief ventilatiesysteem waarmee de lucht in de appartementen wordt ververst. Gedurende de winter kan verwarmde lucht ingeblazen worden en gedurende de zomer gekoelde lucht. Voor bewoners betekent dat een optimaal comfort tegen lage kosten.”

Eigen opwekking electra

Voor de WKO-installatie (warmtepomp), het ventilatiesysteem, maar ook voor de verlichting van de algemene ruimten en de lift, zullen op het dak van het gebouw en op pergola’s boven de parkeerplaatsen zonnepanelen worden opgesteld. 

A++ en A+++-labels

De energielasten van een gemiddeld huishouden voor een Ikaros-appartement van circa 100 m2 groot zijn circa € 120,– per maand. De energielasten zijn uitgerekend met de verbruikskosten die zijn voorgeschreven door de Autoriteit Consument en Markt, prijspeil 2021. 

Uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en uit het Energieakkoord voor duurzame groei geldt dat de vergunningsaanvragen voor nieuwbouw sinds 1 januari 2022 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutraal Gebouwen (BENG). Het resultaat van de BENG berekening is het energieverbruik + label indicatie. De hoogste energielabel indicatie is A+++. Afhankelijk van de ligging en oriëntatie van het appartement beschikt project Ikaros over A++ en A+++ energielabels. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief van IKAROS